Pasztet z królika

Kruchy, o wyrafinowanym smaku.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z królika
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 królik bez combra
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 50 ml koniaku
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki natki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • mielona gałka muszkatołowa
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pasztet z królika!

  1. Królika podziel na porcje.
  2. Wieprzowinę pokrój w dużą kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, obsmaż mięso razem z podrobami z królika, dodaj obraną marchewkę, czosnek i cebulę.
  4. Wlej wino,  3/4 szklanki wody, dodaj listki laurowe, gałązki tymianku, rozmarynu i natki.
  5. Przykryj i duś aż mięso zmięknie.
  6. Mięso królika oddziel od kości, usuń listki laurowe, rozmaryn, tymianek i natkę.
  7. Osączone z sosu mięso zmiel razem z marchewką, cebulą, czosnkiem i 40 dag słoniny.
  8. Masę wymieszaj z jajkami, koniakiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
  9. Dobrze wyrób. Masa powinna być luźna, ale nie rzadka.
  10. W razie potrzeby dodaj 3 łyżki bułki tartej.
  11. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  12. Nałóż masę, wyrównaj powierzchnię.
  13. Pozostałą słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż wierzch pasztetu.
  14. Piecz 40 minut w 200 stopniach, odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i piecz kolejne 60 minut w 185 stopniach.
  15. Dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy na pasztet:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)