Babka czekoladowa na jogurcie

Nasz ulubiony wypiek wielkanocny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka czekoladowa na jogurcie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka oleju
  • szklanka wrzątku
  • łyżka mąki i łyżka kakao do posypania formy
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę na jogurcie!

  1. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  2. Do rondelka wlej olej, wodę i cukier, mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Wtedy zdejmij z ognia i zmiksuj z jogurtem i jajkami.
  4. Płynną masę wlej do suchych składników i wszystko razem zmiksuj.
  5. Piekarnik nastaw na 170 stopni C.
  6. Formę do babki posmaruj tłuszczem i posyp mąką wymieszaną z kakao.
  7. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz około 50 minut.
  9. Po ostudzeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na babki wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)