Baba drożdżowa z gotowego ciasta

Dzięki temu pomysłowi szybko przygotujesz wspaniały wypiek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Baba drożdżowa z gotowego ciasta
serwis prasowy Delecta
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 opakowania ciasta Duża Blacha Ciasto drożdżowe Delecta
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 50 g margaryny
  • 5-7 kropli aromatu do ciast cytrynowego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • sok z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 1 opakowanie mixu do śmietany
  • czarna porzeczka (z konfitury) lub inne owoce
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę drożdżową!

  1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm.
  2. Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę.
  3. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
  4. Wsyp połowę zawartości opakowania ciasta (300 g) do wysokiego naczynia, dodaj jaja, aromat i stopniowo wlewaj mleko z margaryną.
  5. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki).
  6. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia.
  7. Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
  8. Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 35-40 minut.
  9. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
  10. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i gorącą wodę.
  11. Energicznie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki.
  12. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
  13. Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem.
  14. Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji.
  15. Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.
Materiały prasowe, Delecta

Zobacz inne przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)