Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Jeżeli szkoda wam Pana Karpia, który przetrzymywany jest w przepełnionych, niedotlenionych pojemnikach, a potem przenoszony ze sklepu do domu w foliowych reklamówkach, by mógł popływać jeszcze chwil kilka, lub jeżeli po prostu nie jesteście jego fanami, mamy dla was ciekawą alternatywę. Łosoś, pstrąg, dorsz równie dostojnie mogą królować na wigilijnych stołach.
/ 20.11.2018 15:53

Jeżeli szkoda wam Pana Karpia, który przetrzymywany jest w przepełnionych, niedotlenionych pojemnikach, a potem przenoszony ze sklepu do domu w foliowych reklamówkach, by mógł popływać jeszcze chwil kilka w naszej wannie, lub jeżeli po prostu nie jesteście jego fanami, mamy dla was ciekawą alternatywę. Łosoś, pstrąg, dorsz równie dostojnie królować mogą na wigilijnych stołach.

Smażony lub w galarecie - w większości polskich rodzin to obowiązkowe danie wigilijne. Nawet jego łuski trzymamy w portfelu, by przyniosły pomyślność w nadchodzącym roku. Obecnie jednak wiele z nas odchodzi od karpiowej tradycji i przyrządza inne ryby.

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpiaRyba na Wigilię - Alternatywa dla karpiaRyba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Jeżeli i wy zastanawiacie się nad zamianą karpia, bądź macie ochotę urozmaicić wigilijne menu, przedstawimy kilka smacznych propozycji.

 

Łosoś

Łosoś w mleku kokosowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 2.5 cm korzenia imbiru pociętego w cienkie plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • 350 g obranych i pokrojonych w cząstki pomidorów
  • 1 świeża czerwona papryczka chili pokrojona drobno
  • 1 mała żółta papryka pokrojona
  • 4-6 pokruszonych ziaren kardamonu
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • sól
  • sok z dwóch limonek

Sposób przygotowania:

Ułożyć filety w płaskim naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Posypać imbirem, czosnkiem, pomidorami, chili, papryką i kardamonem. W miseczce wymieszać mleczko kokosowe z sokiem z limonek i solą. Delikatnie wylać do naczynia z łososiem i przykryć pokrywką. Nagrzać piekarnik do 150C. Piec potrawę ok. 40-50 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub świeżą miętą.

Pieczony łosoś

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia
  • świeża kolendra,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • cytryna
  • pieprz czarny mielony
  • Imbir mielony
  • czosnek granulowany
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Łososia podzielić na dwa kawałki, posmarować oliwą, przyprawić pieprzem, imbirem, czosnkiem i bazylią. Doprawionego łososia obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Następnie owinąć świeżymi listkami kolendry, zawinąć w folię do pieczenia i piec 15 min. w temp. 180 st. Podawać z cytryną.

Łosoś w serowym sosie

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g startego zółtego sera
  • 200 ml śmietany 12%
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Dzwonka łososia oprószyć solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego (naczynie można lekko natłuścić oliwą). Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 25-30 minut.
W tym czasie przygotować sos. Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz ser żółty. Rybę polać sosem i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min

 

Pstrąg

Pstrąg w galarecie

Składniki:

  • 1 pstrąg
  • 1 nieduża cebula
  • 1 marchewka
  • żelatyna
  • gorczyca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 0,75 ml wody
  • sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu)

Sposób przygotowania:

Do wody dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet. Po 15 minutach od zagotowania, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dalej gotujemy przez około 5 minut. W naczyniu z zalewą umieszczamy całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotujemy ją w zalewie do miękkości, którą systematycznie sprawdzamy podczas obróbki. Gdy ryba już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do naczynia rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Następnie przekładamy rybę na głębszy półmisek. Zalewę cedzimy. Wybieramy z niej cebulę i marchewkę i układamy na półmisku z rybą. Po tym, zalewamy rybę i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podajemy przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Pstrąg pieczony

Składniki:

  • 4 świeże, oczyszczone i wypatroszone pstrągi
  • 4 duże łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • suszona bazylia
  • słodka czerwona
  • sól, pieprz

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Sposób przygotowania:

Ryby umyć, osuszyć i natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz solą morską, pieprzem i bazylia. Do środka włożyć kilka gałązek natki pietruszki. Owinąć folią aluminiową i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki

Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła, skropić sokiem z cytryny. Rybę owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać ryby papryką czerwoną i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.

Pstrąg z warzywami

Składniki:

  • 4 pstrągi umyte, wypatroszone
  • 3 duże marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • mały seler
  • 1/2 cytryny
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić w plastry. Do rondla wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, posolić i lekko podsmażyć. Zalać niewielką ilością wody. Gdy chwilę się podgotują dodać pozostałe przyprawy i pstrągi. Ryby powinny być na dnie garnka, przykryte warzywami. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ugotowane ryby ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i cienkimi plastrami cytryny.

 

Dorsz

Dorsz w migdałach

Składniki:

  • 4 mrożone filety z dorsza
  • cytryna
  • jajko
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ryba na Wigilię - Alternatywa dla karpia

Sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 15 minut. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i roztrzepanym widelcem jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na złoto.

Zapiekany dorsz z pieczarkami

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 40 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 20 dag żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety lekko rozmrozić. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem ułożyć rybę i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Następnie rybę wyjąć, ułożyć pieczarki, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć z piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA