Wielkanocny savoir-vivre

Śniadanie wielkanocne, spożywane po powrocie z porannej mszy, jest tradycyjnym końcem Wielkiego Postu. Mimo, że spożywane jest najczęściej w kameralnym gronie, ma uroczysty charakter i rządzi się pewnymi regułami.

Wielkanocny savoir-vivre

Poświęcony w Wielką Sobotę pokarm można napocząć dopiero podczas wielkanocnego śniadania. Powinien zająć on na stole centralne miejsce, do którego będzie łatwy dostęp.

Przed rozpoczęciem śniadania gospodarz powinien odmówić modlitwę. Może też przeczytać na głos fragment Ewangelii według Św. Łukasza (24, 36-43).

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Śniadanie rozpoczyna się od dzielenia się jajkiem – symbolem nowego życia i zmartwychwstania Chrystusa – i złożenia sobie życzeń pomyślności. Jajko można pokroić na ćwiartki i, posypane solą i pieprzem, ułożyć na osobnym talerzyku. Gospodarz, prócz życzeń składanych indywidualnie, powinien złożyć je wszystkim zebranym.Oprócz poświęconych pokarmów, których należy spróbować, spożywa się także wszystkie potrawy przygotowane na ten dzień.

Uniwersalne zasady savoir-vivre

Powinniśmy pamiętać także o obowiązujących cały rok zasadach dobrego zachowania się przy stole – o nieśpiesznym kosztowaniu potraw, nie mówieniu z pełnymi ustami, nie trzymaniu łokci na stole, poprawnemu posługiwaniu się sztućcami oraz umiejętnym wygłaszaniu toastów. Reguły te dotyczą również dzieci, które w trakcie uroczystych posiłków powinny ćwiczyć swoje dobre zachowanie.

Jak jeść biały barszcz

Barszcz biały – główny gość na wielkanocnym stole podawany jest albo w talerzu, albo w bulionówce. I o ile jedzenie tej potrawy na talerzu raczej nie sprawia problemów, to już z bulionówką bywa różnie. Należy pamiętać, że mimo iż bulionówka ma uchwyty, to nie pijemy z niej jak z kubka czy filiżanki. Jemy tak samo jak z talerza. Uchwyty mogą nam jedynie być przydatne przy pochylaniu bulionówki.

Jeśli do barszczu wrzucamy niepokrojone jajko i kiełbasę, to powinniśmy oprócz łyżki podać również nóż i widelec. Pamiętajmy jednak, żeby tzw. wkładkę jeść równo z barszczem, a nie na koniec.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)