W jakiej temperaturze podawać poszczególne gatunki win?

Wino, aby dobrze smakowało, musi być podane w odpowiedniej temperaturze. Przygotowaliśmy dla was ściągawkę z właściwymi temperaturami poszczególnych gatunków win. Miejcie ją zawsze pod ręką!

temperatura wina

fot. Fotolia

O czym świadczą białe plamki na paznokciach?

Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia – pasjonat wina i szef  Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool - przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd.

Gatunek wina a temperatura podawania

  • 18 ° C -  Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
  • 17 ° C  - Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
  •  16 ° C - Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
  •  15 ° C - Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir,  Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
  • 14 ° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
  • 12 - 13 ° C -  Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
  •  9 ° C - Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
  • 8 ° C -  Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
  • 7 ° C - wina musujące, Sancere
  • 6 ° C -  Anjou,  Sauvignon, Asti,
  • 5 ° C - Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,

Polecamy: Jak dobrać wino do potrawy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)