Jak prawidłowo podawać potrawy

Jak taktownie prosić rodzinę o pomoc w urządzaniu świąt?
Kolejność podawania dań wydaje się sprawą nie mniej ważną niż dobór menu i wystrój stołu. Zapraszając do siebie gości nie tylko musimy pamiętać o tym, kiedy podać przystawkę i szampana, ale również od którego z gości rozpocząć podawanie potraw.
/ 17.03.2009 12:30
Jak taktownie prosić rodzinę o pomoc w urządzaniu świąt?

Kolejność dań

Powszechnie przyjęta kolejność podawania poszczególnych dań podczas przyjęcia zakłada następującą ich kolejność:

  • aperitif,
  • przystawki,
  • zupa,
  • danie rybne,
  • danie mięsne,
  • sery,
  • deser i kawa.

Oczywiście liczba podanych dań nie jest obowiązkowa, to od nas zależy ile potraw przygotujemy. Najlepiej podać cztery lub pięć dań, a podczas krótkich przyjęć ograniczyć się nawet do trzech. Nie ma sensu planować większego jadłospisu, ponieważ nasi goście nie będą fizycznie ich przejść.

Zobacz: Dom czy restauracja?

Od którego gościa zacząć

Kolejność, z jaką podajemy swoim gościom potrawy świadczy o naszej kulturze osobistej, a także o szacunku, jakim darzymy przybyłych. Serwowanie dań powinniśmy zawsze zaczynać od osób starszych, zawsze najpierw podajemy dania kobietom, a sobie jako gospodarzom na końcu. W naszej polskiej rzeczywistości niestety kobiety nie potrafią zachować odpowiedniej kolejności podczas serwowania posiłków. W niektórych domach utarło się, że to tylko kobiety podają do stołu i w pierwszej kolejności przynoszą posiłek mężczyznom. Takie zachowanie jest rażącym uchybieniem towarzyskim.

Zobacz: Trudności podczas przyjęcia – co zrobić?

Serwując potrawy nie powinniśmy podawać potraw bezpośrednio z ręki, np. podając łososia wędzonego, talerzyk z nim powinniśmy podać na tacy. Prawie wszystkie dania serwowane nie w porcjach podajemy z lewej strony gościa, wyjątek stanowią właśnie dania podzielone na porcje i zupy. Te serwujemy z prawej strony, podobnie jak wszystkie napoje.

Redakcja poleca

REKLAMA