Jeśli jest to przyjęcie rodzinne bez problemu poradzimy sobie z upodobaniami zaproszonych, natomiast w innym przypadku najlepiej zrobić dyskretny wywiad. Oczywiście musimy brać pod uwagę także własne względy ekonomiczne i przygotować takie posiłki, aby mieściły się w naszym domowym budżecie. Dużą rolę w doborze naszego menu odgrywa także pora roku. W lecie powinniśmy serwować potrawy lekkie, natomiast zimą można pomyśleć o czymś bardziej treściwym.
Różnorodność
Nasze propozycje kulinarne powinny odznaczać się dużą różnorodnością. Powinniśmy unikać dublowania się dań np. podawania zupy rybnej na pierwsze i ryby na drugie. Unikamy także powtarzania się dodatków – i tak jeśli do jednego dania podamy ryż, to do drugiego powinniśmy podać np. ziemniaki opiekane lub kaszę. Nie podamy np. sałatki z czerwoną fasolką jeśli wcześniej stanowiła ona składnik zupy.
Nie za mało i nie za dużo
Musimy wziąć także pod uwagę możliwości przeciętnego biesiadnika. Nie zje on na pewno pięciu sytych potraw w przeciągu czterogodzinnej kolacji. Musimy zdecydować się albo na mniejszą ilość dań, albo na potrawy mniej sycące i w mniejszych porcjach. Jeśli zamierzamy podać bardzo sycące danie mięsne wówczas możemy zrezygnować z przystawek. Natomiast jeśli jest ono lekkie, zwiększamy dodatki i planujemy większy deser.
Zadbaj o walory wzrokowe
Ustalając menu powinniśmy wziąć pod uwagę nie tylko walory smakowe naszych dań, ale również to, w jaki sposób będą się one prezentowały na stole. Powinniśmy zadbać o to, aby wybrane dania były urozmaicone pod względem kolorystycznym. Na przykład na pierwsze danie możemy podać zupę szpinakową, na danie główne ryż, pieczonego łososia i surówkę z żółtej papryki, a na deser lody czekoladowe. Taki zestaw na pewno przyciągnie wzrok i sprawi, że nawet goście dbający o linię, nie będą mogli powstrzymać się spróbowania każdej z tych potraw.
Ostatnie spojrzenie
Tak dobrane menu powinniśmy jeszcze zweryfikować pod względem kontrastów. W dobrze dobranym jadłospisie bowiem powinny znaleźć się zarówno dania gorące jak i zimne, lekkie i bardziej sycące, smażone i gotowane. Jeśli swoje menu dobierzemy kierując się powyższymi zasadami, możemy być pewni, że sukces kulinarny mamy w kieszeni.