Całe szczęście, że Gamay został przygarnięty po sąsiedzku w Beaujolais, gdzie obecnie stanowi blisko 100% upraw tego regionu. Podział ten obowiązuje zresztą po dziś dzień. Poza Beaujolais występuje incydentalnie w Dolinie Loary, w Dolinie Rodanu i w Jurze.
Charakterystyka szczepu
Gamay dojrzewa wcześnie co naraża go na wiosenne przymrozki. Na szczęście natura wyposażyła Gamay w grona chronione twardą skórką. Jego ulubione gleby to granit i wapień. Daje wina o kolorze jasnym z fioletowymi refleksami. W aromatach wyczujemy głównie nuty owocowe i kwiatowe: truskawki, maliny, fiołki, róże. Raczej jest zazdrośnikiem i w kupażach nie prezentuje się najlepiej. Zwykle produkuje się z niego wina przeznaczone do szybkiego wypicia – wina młode.
Wyjątkiem są wina pochodzące z 10 najlepszych crus w Beaujolais, gdzie występuje podłoże granitowe, te wina spokojnie mogą czekać nawet 10 lat aż je wypijemy, przez ten czas nabierają wykwintnego poważnego charakteru.
Z czym podawać
Jeśli chodzi o dobór odpowiednich potraw, to ogromną zaletą Gamay jest jego uniwersalność. Będzie pasował zarówno do wędlin, lżejszych czerwonych mięs, a nawet do grillowanej ryby.
Polecamy: Dobór wina do potrawy
Maceracja węglowa – tajemnica koloru
Dzięki zastosowaniu maceracji węglowej wina otrzymywane ze szczepu Gamay mają charakterystyczną barwę. Proces ten polega na poddaniu fermentacji całych gron – bez uprzedniego miażdżenia ich. Fermentacja zachodzi w samych gronach, aż doprowadzi do ich rozerwania. Poddanie temu procesowi rozszerza również gamę aromatów wina o nuty zapachowe przywodzące na myśl watę cukrową, banany, landrynki, a nawet gumę balonową.
Czytaj także: Rodzaje degustacji win