Truskawki od 2. roku życia
Truskawki to źródło witaminy C. Owoce te wzmacniają i pobudzają apetyt.
Jagody od 5. miesiąca życia
Świeże jagody mają działanie przeczyszczające. W postaci soku pomagają przy biegunkach.
Maliny od 5. miesiąca życia
Maliny to doskonałe lekarstwo na przeziębienie, stany gorączkowe. Bogactwo witaminy C.
Porzeczki od 5. miesiąca życia
Bogactwo witaminy C (posiadają jej więcej niż cytryny). Szczególnie polecane przy osłabieniu i częstych infekcjach dróg oddechowych.
Czereśnie od 7. miesiąca życia
Czereśnie mają właściwości moczopędne i wzmacniają organizm.
Polecamy: Niedobory witamin i minerałów u dzieci – jak im zapobiegać?
Gruszki od 7. miesiąca życia
Mają działanie lekko przeczyszczające i wzmacniają apetyt.
Agrest od 7. miesiąca życia
Agrest pobudza apetyt i zawiera witaminę C.
Jeżyny od 7. miesiąca życia
Zawierają witaminę C i A, wapń, potas, magnez.
Winogrona od 9. miesiąca życia
Winogrona to cenne źródło witamin: A, z grupy B, C, i żelaza. Doskonale oczyszczają nerki.
Śliwki od 10 miesiąca życia
Śliwki posiadają dużo żelaza i witamin z grupy B. Regulują także pracę jelit.
Brzoskwinie od 11. miesiąca życia
Brzoskwinie są bogate w witaminy: C , PP (niacyna), A, z grupy B, żelazo, wapń i magnez. Wspomagają procesy trawienne.
Morele od 12. miesiąca życia
Źródło żelaza wapnia, potasu. Polecane szczególnie w walce z anemią.
Zobacz także: Rozszerzanie diety niemowlęcia – tabela