Jak przygotować pierwszą zupę dla dziecka?

Zupa to jedno z pierwszych dań, które podajemy dziecku na początku rozszerzania diety. Jak przygotować zupę, aby była dla dziecka zdrowa i smaczna? Jakie wybrać warzywa i mięso do zupy? Z naszym przepisem na gotowanie pierwszej zupy to naprawdę łatwe.
/ 16.08.2013 12:07

Pierwsze zupy dla dziecka powinny składać się z różnych warzyw. Dopiero ok. dziesiątego miesiąca życia dziecka możesz urozmaicić jego dietę o zupy jednorodne.

Polecamy: Rozszerzanie diety niemowlęcia – tabela

Warzywa w zupie to podstawa

Na samym początku najlepsza będzie zupa składająca się z samych warzyw (np. marchewki i ziemniaka). Warzywa dokładnie umyj i obierz, a później ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj do niej niecałą łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub ryżowej, w przypadku wprowadzania do diety glutenu, wybierz kaszę manną. Następnie zagotowaną zupkę zmiksuj i dodaj do niej małą łyżeczkę tłuszczu. Najlepszy będzie olej rzepakowy, który posiada zdrowe tłuszcze omega-3 albo oliwa z oliwek. Po dodaniu tłuszczu przegotuj jeszcze raz zupę i tak gotowy posiłek podaj maluchowi.

Jeżeli gotujesz zupę na wywarze z mięsa lub ryb, zrezygnuj już z dodawania do niej tłuszczu.

Do zupy dodaj mięso lub ryby

Gdy twój maluch skończył pięć miesięcy i chętnie jada zupy jarzynowe, możesz dodać do wywaru mięso. Na samym początku zdecyduj się na delikatne i nieuczulające gatunki mięs, na przykład z kurczaka, indyka. Gdy maluszek skończy ósmy miesiąc życia, możesz urozmaicić zupę wołowiną, cielęciną lub chudym mięsem wieprzowym.

Dodając mięso do zupy pamiętaj o odpowiedniej ilości. Między szóstym a ósmym miesiącem życia dziecka podawaj ok. 10 g. Od dziewiątego miesiąca – 15 g.

Pamiętaj, aby mięso gotować osobno a dopiero później dodawać je do warzyw. Zupę ugotowaną na wywarze możesz podać dziecku, które ukończyło dziewiąty miesiąc życia. Jeżeli maluch jest alergikiem – po ukończeniu roku.

Zamiast mięsa możesz dodać do zupy ryby, które są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego też śmiało wybieraj takie ryby jak: pstrąg, łosoś, mintaj, dorsz czy halibut.

Polecamy: Co zrobić, żeby dziecko polubiło owoce i warzywa?

Pamiętaj o miksowaniu

Pamiętaj, że na początku podawania zupek dziecku, należy je wcześniej zmiksować. Kiedy maluch skończy dziewiąty miesiąc życia, możesz podać dziecku zupę z małymi, rozgotowanymi kawałkami warzyw. Gdy dziecko skończy roczek, całkowicie zrezygnuj z miksowania mięsa. Wystarczy je drobno pokroić.

Tego nigdy nie rób!

Przygotowując dziecku zupę zrezygnuj z jej solenia. Pamiętaj, że twój maluch nie ma jeszcze wyrobionego smaku. Zbyt szybkie użycie soli w diecie dziecka może spowodować, że maluch nie będzie chciał jeść potraw nieposolonych. Dodatkowo sól może w przyszłości przyczynić się do groźnych chorób u dziecka (nadciśnienia i problemów z nerkami). Zrezygnuj także z cukru, który jest również niezdrowy, a w zupie zupełnie zbędny. Jeżeli chcesz urozmaicić smak zupy wybierz koperek lub natkę pietruszki.

Zobacz także: Rozszerzanie diety – kasza w diecie dziecka

Redakcja poleca

REKLAMA