Badacze z filadelfijskiego Uniwersytetu Pensylwanii pod koniec lipca opublikowali badania, które przeprowadzono na grupie 40 dzieci w wieku od 3. do 6. lat. Raz w tygodniu przez trzy kolejne tygodnie, podawano dzieciom posiłki o różnej zawartości warzyw. Posiłki te podzielono na trzy grupy.
W grupie pierwszej znalazły się potrawy o standardowej zawartości warzyw. Dwie kolejne natomiast zawierały dania, w których zwiększono ich ilość trzy- i czterokrotnie. Co więcej, w dwóch ostatnich grupach warzywa podane zostały w formie przecieru (puree).
Waga wszystkich dań pozostała niezmieniona – aczkolwiek posiłki z większą zawartością warzyw, zawierały mniejszą wartość kaloryczną.
Okazało się, że zawartość warzyw nie wpłynęła na ilość spożytego jedzenia. Wszystkie dzieci, bez względu na rodzaj posiłku, zjadły porównywalną porcję. Jednak te dzieci, które otrzymały posiłki wzbogacone o przetarte warzywa, zjadły przeciętnie o 73 gramy warzyw więcej niż ich rówieśnicy. Dostarczyły również do organizmu o 12% kilokalorii mniej, niż w przypadku standardowego dania.
Dodatkowo, potrawy bogate w warzywa zostały zaakceptowane przez dzieci pod względem smaku – niemalże ¾ z nich stwierdziło, że posiłki te są smaczne.
Czy przecieranie warzyw to idealny sposób, aby dzieci jadły je chętnie? Wątpliwości ma główna autorka badania, Maureen K. Spill. Badaczka uważa, że równie ważne, co namówienie dzieci do jedzenia, jest przekonanie ich do naturalnego smaku i wyglądu warzyw.
Zobacz też: Jak karmić dziecko z nadwagą?
Źródło: www.nytimes.com, 29.07.2011/mk