POLECAMY

Gęsta i kremowa, idealna na chłodne dni - sprawdź nasze przepisy na zupę serową!

Zupa serowa to gładkie i kremowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Sprawdź nasze przepisy!

/ 8 miesięcy temu
Gęsta i kremowa, idealna na chłodne dni - sprawdź nasze przepisy na zupę serową! fot. Fotolia

Zupa serowa przygotowywana na bazie różnych odmian i gatunków sera zyskuje odmienny, wykwintny charakter. Miłośnicy serów pleśniowych typu Gorgonzola czy Lazur mogą je połączyć z chrupiącymi orzechami urozmaicającymi każdą zupę serową z serkiem topionym lub zupę serową z makaronem – sprawdź nasze przepisy!

Zupa serowa z serkiem topionym: przepis

Oto składniki na zupę serową z serkiem topionym:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • posiekana cebula
  • 5 kawałków topionego serka typu Cheddar
  • 2 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
  • szklanka startej Goudy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę serową z serkiem topionym?

W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i posiekaną cebulę. Podsmażamy i mieszamy do zagęszczenia. Dodajemy serek topiony i mięsny wywar. Gotujemy przez 2 minuty aż całość połączy się. Wkładamy tartą marchewkę i gotujemy całość jeszcze 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę serową serwujemy z dodatkiem posiekanego szczypiorku i mielonej chili – idealnie podkreśli i nada daniu charakteru.

Zupa serowa z makaronem: przepis

Oto składniki na zupę serową z makaronem:

  • szklanka wody
  • pół szklanki wywaru mięsnego
  • szklanka pokrojonego selera naciowego
  • posiekana duża cebula
  • 2 starte marchewki
  • papryka
  • makaron typu kolanka lub świderki
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 5 kawałków topionego serka typu Cheddar

Jak zrobić zupę serową z makaronem?

Do rondla wlewamy wodę i wywar. Dodajemy seler, marchewki, cebulę oraz paprykę. Gotujemy przez około 5 minut . Wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze przez 2 minuty, a następnie odstawiamy z gazu pod przykryciem. W kolejnym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Dolewamy mleko i wkładamy ser. Łączymy makaron z mieszanką serową. Tak przygotowana zupa serowa jest idealnym daniem na lunch lub obiad.

Zupa serowa z pulpetami: przepis

Oto składniki na zupę serową z pulpetami:

  • jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • szklanka bulionu
  • szczypta soli
  • pół kilo mielonej wołowiny
  • puszka kukurydzy
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • posiekana cebula
  • 5-6 kawałków serka topionego typu Cheddar

Jak zrobić zupę serową z pulpetami?

W misce łączymy ze sobą roztrzepane jajka, bułkę tarta i szczyptę soli. Mielone mięso wołowe łączymy z mieszanką, formujemy małe pulpety i podsmażamy w rondelku. Dolewamy wodę i dodajemy warzywa i bulion. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Dodajemy serek topiony do całości i czekamy, aż wszystko połączy się. Zupa serowa z dodatkiem mięsnych pulpetów to ciekawa propozycja sycącego obiadu.

Zobacz więcej przepisów na zupy

Tagi: zupa serowazupaser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 miesięcy temu
Uwielbiam tą zupę. Żeby nadać jej warzywnego smaku, przygotowuję ją na bulionie warzywnym Krakusa. Na drobiowym też smakuje dobrze, ale ja jakoś lubię czuć smak warzyw w zupie.
/8 miesięcy temu
Ja bardzo często też robię zupę właśnie z serków topionych, blenduje do niej czosnek w panasonicu żeby był na "gładko" i robię grzanki. O matulu jakie to pyszne