Zamiast kolejnego przepisu na chłodnik podajemy kilka ważnych wskazówek, dzięki którym niezależnie od receptury na pewno wyjdzie smaczny!
- Pamiętaj, by wszystkie warzywa drobno siekać - dzięki temu uda się wydobyć najwięcej smaku,
- Używaj świeżych warzyw, a więc zapomnij o zeszłorocznych buraczkach,
- Nie dodawaj granulowanego czosnku - tylko ten świeżo przeciśnięty przez praskę nada zupie odpowiedni smak,
- Do duszenia botwinki nie używaj zbyt dużo wody - na jeden pęczek wystarczy ok. pół szklanki wody,
- Jeśli używasz maślanki zwróć uwagę na to, by nie była zbyt rzadka,
- Nie dodawaj gotowego barszczu "ze słoika",
- Nie podawaj chłodnika lekko ochłodzonego - cały sekret tkwi w tym, aby zupa była dobrze schłodzona w lodówce, minimum przez kilka godzin,
- Zwróć uwagę na wszystkie składniki jakie dodajesz do chłodnika - zwłaszcza na jakość ugotowanych jajek.
- Jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności zupy śmietankę zastąp kefirem,
- Pamiętaj, że nie ma jednego przepisu na chłodnik - dlatego pozwól sobie na modyfikacje, np. zamiast rzodkiewki użyj kiełków, dodaj swoje ulubione przyprawy.
Zobacz także: Pomysły na chłodniki
Wypróbuj: Chłodnik litewski