Sposób na doskonały chłodnik

Przepisów na chłodniki jest wiele, ale nie każdy ma szansę sprostać naszym oczekiwaniom. Poznaj 10 zasad, dzięki którym Twój chłodnik będzie na piątkę!
/ 01.06.2011 15:54

Chłodnik

Zamiast kolejnego przepisu na chłodnik podajemy kilka ważnych wskazówek, dzięki którym niezależnie od receptury na pewno wyjdzie smaczny!

  1.  Pamiętaj, by wszystkie warzywa drobno siekać - dzięki temu uda się wydobyć najwięcej smaku,
  2.  Używaj świeżych warzyw, a więc zapomnij o zeszłorocznych buraczkach,
  3.  Nie dodawaj granulowanego czosnku - tylko ten świeżo przeciśnięty przez praskę nada zupie odpowiedni smak,
  4.  Do duszenia botwinki nie używaj zbyt dużo wody - na jeden pęczek wystarczy ok. pół szklanki wody,
  5.  Jeśli używasz maślanki zwróć uwagę na to, by nie była zbyt rzadka,
  6.  Nie dodawaj gotowego barszczu "ze słoika",
  7.  Nie podawaj chłodnika lekko ochłodzonego - cały sekret tkwi w tym, aby zupa była dobrze schłodzona w lodówce, minimum przez kilka godzin,
  8.  Zwróć uwagę na wszystkie składniki jakie dodajesz do chłodnika - zwłaszcza na jakość ugotowanych jajek.
  9.  Jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności zupy śmietankę zastąp kefirem,
  10.  Pamiętaj, że nie ma jednego przepisu na chłodnik - dlatego pozwól sobie na modyfikacje, np. zamiast rzodkiewki użyj kiełków, dodaj swoje ulubione przyprawy.

Zobacz także: Pomysły na chłodniki

Wypróbuj: Chłodnik litewski

Redakcja poleca

REKLAMA