Sałatka z kuskusem i kurczakiem

Najlepiej podawać ją na ciepło!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z kuskusem i kurczakiem
serwis prasowy Tesco
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 100 g pomidorów
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g ogórka zielonego
  • 350 ml bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 250 g kaszy kuskus
  • skórka z 1/8 cytryny
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki mięty
  • 30 ml oliwy
  • 20 ml oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku
Sałatka z kurczakiem i ananasem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sałatkę z kuskusem i kurczakiem!

  1. Pierś z kurczaka oczyść i zamarynuj w oleju z solą, pieprzem, słodką papryką i 1/2 łyżeczki curry.
  2. Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż pierś z kurczaka z każdej strony, aż nabierze rumianego kolory.
  3. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° przez 10 minut.
  4. W rondelku zagotuj bulion drobiowy z 1/2 łyżeczki curry.
  5. Do bulionu wsyp kuskus, przykryj pokrywką i odstaw z ognia.
  6. Umyj cytrynę, zetnij nożykiem do obierania jeden plasterek skórki i pokrój go w cienkie paski.
  7. Natkę pietruszki i miętę umyj i pokrój w paski, a następnie razem ze skórką cytrynową dodaj do rondelka z kuskusem.
  8. Wymieszaj kaszę i przykryj ponownie.
  9. Umyj warzywa. Paprykę przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych.
  10. Pomidory pokrój na ćwiartki i wytnij nasiona.
  11. Paprykę, ogórka i łódki pomidorowe pokrój w kostkę tej samej wielkości.
  12. Kuskus z rondelka przesyp do miski, dodaj warzywa, przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz ewentualnie solą i pieprzem.
  13. Filet z kurczaka pokrój na plasterki.
  14. Kawałki mięsa, które pozostaną z krojenia, posiekaj w małe kostki i dodaj do sałatki.
  15. Przełóż sałatkę do miseczki.
  16. Na wierzchu poukładaj dekoracyjnie plasterki pieczonego kurczaka.
  17. Do dekoracji użyj listków mięty, natki pietruszki oraz plasterków cytryny.
Materiały prasowe, Tesco

Zobacz inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)