POLECAMY

3 znakomite przepisy na sałatkę z brokułami na parze, którą zabierzesz na lunch do pracy!

Sałatka z brokułami to ciekawy pomysł na lekki lunch lub kolację – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
3 znakomite przepisy na sałatkę z brokułami na parze, którą zabierzesz na lunch do pracy! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sałatka z brokułami przygotowana na bazie warzyw na parze z dodatkiem lekkiego dressingu idealnie nadaje się jako lunch do pracy. Dla smakoszy nieco wyrazistszych smaków, warto wybrać tę z serem pleśniowym i sosem czosnkowym. Zobacz, jak przygotować swoją ulubioną wersję!

Sałatka brokułowa z jajkiem

Oto składniki na sałatkę brokułową z jajkiem:

  • 300 g brokułów
  • 3 jajka
  • papryka czerwona
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • musztarda

Jak zrobić sałatkę brokułową z jajkiem?

Brokuły dokładnie myjemy i oczyszczamy. Gotujemy na parze przez 15 minut do miękkości. Gotujemy jajka na twardo przez 8 minut, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i siekamy w drobna kostkę. Przygotowujemy dressing na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy dressingiem tuż przed podaniem.

Sałatka z brokułami i kurczakiem

Oto składniki na sałatkę z brokułami i kurczakiem:

  • 350 g brokułów
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki majonezu

Jak zrobić sałatkę z brokułami i kurczakiem?

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie lub na parze przez około 15 minut do miękkości. Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy na patelni przez około 8 minut. Dodajemy plasterki pieczarek. Dusimy przez 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i doprawiamy majonezem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym

Oto składniki na sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym:

  • 350 g brokułów
  • garść pestek słonecznika
  • 100 g sera pleśniowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym?

Brokuły gotujemy przez 15 minut na parze. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni  przez minutę. Ser pleśniowy typu Lazur lub brie kroimy w kosteczkę. W międzyczasie przygotowujemy sos. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy sosem czosnkowym. Możemy podawać od razu lub przełożyć na 2 godziny do lodówki.

Zobacz inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 dni temu
Sałatki owszem są fajne, ale ja wolę w pracy zjeść coś ciepłego, dlatego jedzenie zamawiamy w pracy w Margaret z Wrocławia, jest ciepłe i pyszne.