SOS KOPERKOWY: sos koperkowy do jajek i inne

sos koperkowy fot. Fotolia
Sos koperkowy to doskonały dodatek do dań z grilla, który przygotujesz w mgnieniu oka – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 02.06.2017 15:38
sos koperkowy fot. Fotolia

Sos koperkowy przyrządzany na bazie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub beszamelu świetnie komponuje się do dań mącznych lub ryb. Świeży koperek w asyście charakterystycznego smaku czosnku oraz soku z cytryny robi furorę na rodzinnym grillu. Sprawdź nasze przepisy na sos koperkowy!

Sos koperkowy do jajek: przepis

Oto składniki na sos koperkowy do jajek:

  • duży pęczek koperku
  • łyżka octu
  • pół szklanki wina
  • zmielona gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek kremowego serka czosnkowego

Jak zrobić sos koperkowy do jajek?

W mniejszym rondelku podgotowujemy wino i dokładamy koperek. Następnie łączymy serek kremowy i ocet. Doprawiamy całość gałką muszkatołową. Czosnkowy serek możemy zastąpić naturalnym, aby smak był delikatniejszy i bardziej uniwersalny. Sos zgęstnieje, gdy odstawimy całość na godzinę do lodówki. Tak przygotowany sos koperkowy idealnie komponuje się zarówno do jajek, jak i do smarowania na grzanki z bagietki.

Sos koperkowy do ryby: przepis

Oto składniki na sos koperkowy do ryby:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 ml kremówki
  • pół pęczka koperku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos koperkowy do ryby?

W małym rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką. Gotujemy przez minutę dokładnie mieszając przez cały czas. Dolewamy mleko i nadal mieszamy. Gotujemy sos na bazie beszamelu przez 5 minut, aż konsystencja będzie gładka i delikatna. Pęczek koperku siekamy i dorzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Doprawiamy starta gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany sos koperkowy nadaje się idealnie do dań na ciepło z dodatkiem ryby lub mięsa.

Sos koperkowy do łososia: przepis

Oto składniki na sos koperkowy do łososia:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki majonezu
  • posiekana cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka startego chrzanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos koperkowy do łososia?

Śmietanę i majonez łączymy razem w miseczce, dokładnie mieszamy. Siekamy drobno cebulę i dorzucamy do mieszanki śmietanowej. Dolewamy sok z cytryny i odrobinę startego chrzanu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos koperkowy idealnie komponuje się z mięsem łososia. Serwujemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy na przetwory

Redakcja poleca

REKLAMA