Morele w syropie z brandy

Nasze ulubione przetwory!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Morele w syropie z brandy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg moreli
  • 1,5 szklanki wody
  • 50 dag cukru
  • 250 ml brandy
  • cukier wanilinowy
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na morele w syropie!

  1. Z wody i cukru ugotuj syrop.
  2. Włóż połówki umytych i wypestkowanych moreli, gotuj kilka minut.
  3. Następnie owoce wyjmij łyżką cedzakową, wystudź i zdejmij z nich skórkę.
  4. Połówki moreli ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach.
  5. Syrop przecedź przez sito, dodaj cukier wanilinowy i zagotuj.
  6. Wymieszaj z brandy i zalej owoce w słoiczkach.
  7. Słoiki szczelnie zakręć i ewentualnie zapasteryzuj (gotuj około 20-30 minut, ustawiając słoiki w garnku z wodą).
  8. Wystudzone przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz też nasze pomysły na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
morele w syropie z koniaku też będą ok???