Konfitura jabłkowa z bakaliami

Bardzo jesienne przetwory!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura jabłkowa z bakaliami
serwis prasowy Bakalland
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 100 g rodzynek
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki słodkiego, czerwonego wina
  • 1 cytryna
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na konfiturę jabłkową z bakaliami!

  1. Jabłka obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
  2. Zalej wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
  3. Rodzynki zalej winem, wstaw do lodówki i pozostaw na pół godziny aż całkowicie wchłoną wino.
  4. Odcedź jabłka.
  5. Z wody (zlanej z jabłek) i cukru gotuj syrop.
  6. Do gotującego się syropu wrzuć odcedzone jabłka i całość smaż 15 minut na niewielkim ogniu.
  7. Dodaj rodzynki w winie, migdały i skórkę pomarańczową - praż jeszcze około 20 minut.
  8. Dopraw cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  9. Masę rozkładaj do wyparzonych słoików, nie pasteryzuj. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego.
Serwis prasowy Bakalland

Zobacz inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)