Zapiekany bakłażan

Pyszna przekąska - koniecznie spróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekany bakłażan
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dojrzały bakłażan
  • 2 pomidory
  • kilka listków bazylii
  • ser - najlepiej gorgonzola (ok. 30 g)
  • oliwa
  • sól
Kuchnia Anny Jurksztowicz: bakłażany z parmezanem
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekanego bakłażana!

  1. Bakłażana umyj, pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.
  2. Pomidory pokrój na plastry tej samej grubości, co plastry bakłażana.
  3. Plastry bakłażana podsmaż na patelni z obu stron.
  4. Ułóż na przemian po 2 plastry bakłażana, pomidora i sera.
  5. Zapiecz przez 8 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Skrop oliwą.
  7. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Sprawdź inne przepisy z bakłażanem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)