Śliwki w occie - najlepszy przepis na marynowane śliwki

Śliwki w occie fot. Adobe Stock
Śliwki w occie doskonale pasują do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. Warto przygotowywać je pod koniec sezonu, kiedy owoce są najbardziej dojrzałe i najtańsze.
Małgorzata Machnicka / 05.08.2020 10:10
Śliwki w occie fot. Adobe Stock

Śliwki w occie są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Umycie owoców, usunięcie pestek, zrobienie zalewy i ułożenie wszystkiego w słoikach nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Pamiętaj, że słoiki ze śliwkami w occie należy poddać pasteryzacji - wystarczy 20 minut od momentu zagotowania wody.

W naszym przepisie do śliwek w occie dodałyśmy goździki i cynamon, ale możesz je zastąpić np. zielem angielskim i liściem laurowym.

Spis treści:

  1. Przepis na śliwki w occie
  2. Jak wybierać śliwki do przetworów?
  3. Do czego podać śliwki w occie?

Przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 500 ml wody,
  • 250 g cukru,
  • 100 ml octu,
  • kilka goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  2. Owoce ułóż ciasno w słoikach.
  3. Przygotuj syrop: do garnka wlej wodę, dodaj wszystkie przyprawy i cały cukier. Zagotuj i dodaj ocet - zalewę gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Śliwki zalej gorącym syropem (od górnej krawędzi słoika powinno pozostać ok. 2 cm wolnej przestrzeni, by w czasie pasteryzowania syrop nie kipiał). 
  5. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj śliwki w occie przez około 20 minut.

Jakie śliwki wybierać do przetworów?

Najlepiej sprawdzą się węgierki, ale pamiętaj by nie marynować od razu tych z pierwszych zbiorów. Im śliwki późniejsze, tym mają więcej smaku i są słodsze. Kupowanie śliwek pod koniec sezonu ma jeszcze jeden plus - wtedy owoce są najtańsze.

śliwki w occie do czego podawać
fot. Adobe Stock

Do czego podawać śliwki w occie?

Śliwki w occie świetnie sprawdzą się do wszystkich pieczonych mięs i pasztetów - swoją kwasowością podkreślają ich smak. Możesz je również podać do deski rozmaitych serów - dobrze komponują się zarówno z tymi pleśniowymi jak i twardymi, dojrzewającymi.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka
Grzyby marynowane to pyszna przekąska. Przygotuj więcej, bo zawartość słoika jesienią i zimą znika w mgnieniu oka
Grzyby marynowane to genialny sposób na wykorzystanie grzybów, jeśli masz już dość sosów, zup i zapachy suszenia w domu. Jeżeli twój dom jest przepełniony tegorocznymi zbiorami, wykorzystaj te przepisy i przygotuj marynowane grzybki. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub szybka przekąska.
Marynowana papryka z tymiankiem
Marynowana papryka z tymiankiem
Paprykę, zamiast obgotowywać, można opiec na grillu lub w piekarniku. Będą miały przyjemny smak
Papryka marynowana z czosnkiem
Papryka marynowana z czosnkiem
Zrób ją sama - to naprawdę proste!

Redakcja poleca

REKLAMA