Marynowana papryka z tymiankiem

Paprykę, zamiast obgotowywać, można opiec na grillu lub w piekarniku. Będą miały przyjemny smak
Marynowana papryka z tymiankiem fot. Fotolia

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • gałązka tymianku lub listki laurowe
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:


  1. Paprykę umyć, pokroić na cząstki, usunąć nasiona. Wrzucić na wrzątek, obgotować, odcedzić, przestudzić, nałożyć do słoików (z tej porcji wychodzi ok. 8 półlitrowych słoików).
  2. Do każdego słoika włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela, a także ząbek czosnku i trochę tymianku. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą, przestudzić, zalać paprykę. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy.
  3. Słoik zamknąć, pasteryzować 15-20 minut.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)