POLECAMY

Papryka marynowana z czosnkiem

Zrób ją sama - to naprawdę proste!
Papryka marynowana z czosnkiem fot. Fotolia

Przygotowanie 20 min * gotowanie i pasteryzacja ok. 50 min * 1 słoik – ok. 330 kcal

Składniki na 3 słoiki po 0,5 l:

  • 1 kg kolorowej papryki
  • liście laurowe
  • 4 główki czosnku
  • gorczyca
  • rozmaryn
  • ziele angielskie
  • 100 ml octu 10%
  • 0,5 l wody
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka soli
  • pieprz w ziarnach

Sposób wykonania:


  1. Paprykę dokładnie umyj, oczyść z nasion i pokrój na drobne paski.
  2. Czosnek obierz, pokrojoną paprykę włóż do słoików, gęsto przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika włóż kilka ziaren pieprzu, ziela, gorczycy, liść laurowy i rozmaryn.
  3. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, gotuj 10 min na małym ogniu.
  4. Gorącą zalewą zalej paprykę, by była całkowicie zakryta. Słoiki zamknij, pasteryzuj 25 min.

Dobry pomysł:


Słoiki z przygotowanymi przetworami przechowuj w chłodnym, przewiewnym miejscu. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy się nie psują. Po otwarciu wstaw do lodówki i jak najszybciej zużyj.

Niezastąpione domowe przetwory - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)