Jajecznica z kurkami - śniadaniowy przepis Magdy Gessler

Jajecznica z kurkami według przepisu Magdy Gessler zachwyci wszystkich domowników. Usmaż kurki na maśle z cebulą i rozkłóconymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Zawsze wybieraj jajka z wolnego wybiegu.
/ 23.06.2020 08:07
DRUKUJ PRZEPIS
Jajecznica z kurkami - śniadaniowy przepis Magdy Gessler fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych kurek,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • 12 ekologicznych jaj od kur z wolnego wybiegu,
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany wiejskiej,
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Jajecznica z kurkami z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest na bazie świeżych grzybów i wiejskich jaj. Możesz doprawić ją według uznania - natką pietruszki lub koperkiem.  

Jajecznicę z kurkami podawaj ze świeżym pieczywem z masłem, ogórkami kiszonymi lub sałatką z pomidorów.

  1. Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj grzyby i smaż 5-10 minut cały czas mieszając.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Jajka ubij ze śmietaną.
  6. Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła i wlej ją do kurek.
  7. Smaż mieszając, aż jajecznica się zetnie.
  8. Jajecznica z kurkami gotowa!

Przepis autorstwa Magdy Gessler. Treść artykułu pierwotnie opublikowana 19.06.2013
Magda Gessler jest restauratorką i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Więcej przepisów Magdy Gessler:
Zupa kartoflanka według przepisu Magdy Gessler Zupa gulaszowa według przepisu Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA