Jajecznica z kurkami Magdy Gessler

Świeżo zebrane kurki, jaja i śmietana prosto od chłopa! Poemat polskiej kuchni biwakowej!

DRUKUJ PRZEPIS
Jajecznica z kurkami Magdy Gessler
Shutterstock.com
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych kurek
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 12 ekologicznych jaj od kur wolnowybiegowych
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany wiejskiej
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jajecznicę z kurkami!

  1. Kurki oczyścić, pokroić.
  2. Cebulę obrać i posiekać.
  3. Koperek lub pietruszkę posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby smażyć 5-10 minut mieszając.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Jajka ubić ze śmietaną, posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem.
  7. Wlać masę jajeczną do kurek.
  8. Smażyć, mieszając, aż jajecznica się zetnie.
  9. Jajecznicę z kurkami podawać ze świeżym chlebem z masłem.
Przepis autorstwa Magdy Gessler

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
Kulfon hieg/3 miesiące temu
W pkt 5 a potem 6 doprawić solą ...
haha/2 lata temu
Tuszkiewicz haha dobre :) Tak jest gdy osoby niedoksztalcone zajmuja sie pisaniem tekstu...
ggggg/2 lata temu
to wydoimy ciebie
POKAŻ KOMENTARZE (4)