Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę

Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Weronika Kwaśniak / 29.12.2020 09:38
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże, zwięzłe ziemniaki,
  • olej,
  • cebula,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 100 g mrożonego szpinaku,
  • łyżka parmezanu,
  • żółtko,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • biały pieprz.
Przygotowanie:

Podgotowane wcześniej, ziemniaki faszerowane szpinakiem piecze się potem przez 15 minut. Jeśli masz surowe ziemniaki, podpiecz je przed faszerowaniem przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Zobacz, jak zrobić ziemniaki faszerowane szpinakiem:

  1. Ziemniaki wyszoruj, zawiń osobno w posmarowaną olejem folię aluminiową.
  2. Piecz ok. godzinę w 200°C (możesz je też ugotować w mundurkach).
  3. Z każdego ziemniaka odkrój z boku kawałek (ok. 1/3).
  4. Ze środka wydrąż miąższ
  5. Miąższ wyjęty ze środka i z odkrojonych kawałków rozgnieć widelcem.
  6. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  7. Dodaj posiekaną paprykę, chwilę przesmaż.
  8. Szpinak rozmroź na patelni, podduś na oleju.
  9. Ziemniaki dokładnie wymieszaj z cebulą, papryką i szpinakiem.
  10. Dodaj parmezan i żółtko, wymieszaj.
  11. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  12. Farsz nałóż do ziemniaków.
  13. Piecz ziemniaki faszerowane szpinakiem przez ok. 15 minut w 200°C.

Zobacz inne przepisy na przekąski:
Jak zrobić pieczone ziemniaki, by skórka była chrupiąca?
Przekąski na ciepło idealne na imprezę
Przekąski na zimno: na przyjęcie lub do pracy
Roladki z tortilli z łososiem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA