Jak obierać krewetki?

jak obierać krewetki, jak obrać krewetkę, obieranie krewetek fot. Fotolia
To zadanie wbrew pozorom nie jest trudne!
Weronika Kwaśniak / 18.03.2014 14:48
jak obierać krewetki, jak obrać krewetkę, obieranie krewetek fot. Fotolia

Wiele osób unika obierania krewetek i kupuje je już obrane - poddane wstępnej obróbce. Popełniają duży błąd, to wcale nie jest takie trudne! Przeczytaj nasz poradnik, jak obierać krewetki, a szybko nabierzesz w tym wprawy!

Jak obierać krewetki - opis krok po kroku

  • Przed rozpoczęciem obierania krewetki muszą być starannie umyte. Ich surowe mięso jest idealną pożywką dla bakterii, czasem naprawdę niebezpiecznych. Mycie owoców morza jest równie ważne, jak mycie owoców i warzyw!
  • Obetnij krewetce głowę. Może brzmi to nieco makabrycznie, ale właśnie na tym polega pierwszy krok. Niektórzy wyrywają główkę, kręcąc nią na boki, to jednak wymaga pewnej wprawy - zawartość głowy może się rozlać.
  • Oberwij odnóża krewetki.
  • Obrywaj kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie.
  • Usuń ogonek - jeśli ściśniesz najniższy odcinek pancerzyka, powinien dać się usunąć w łatwy sposób.
  • Nie zapomnij wypatroszyć krewetki! W tym celu trzeba usunąć jej jelita, które mają bardzo nieprzyjemny smak, mimo że nie są zbyt widoczne. Natnij grzbiet krewetki - zobaczysz czarną żyłkę. Usuń ją delikatnie.
  • Dokładnie opłucz obraną i wypatroszoną krewetkę w zimnej wodzie.

Dowiedz się również, co możesz przyrządzić z krewetek:

Tagi: krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA