12 kwietnia - Dzień Czekolady - wartości odżywcze czekolady

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Zobaczcie jakie właściwości zdrowotne ma ten przepyszny wyrób cukierniczy.

Luksusowa gorzka, niebiańsko mleczna, kontrowersyjna biała, niebanalna deserowa, lśniąca kuwertura, zmysłowo napowietrzana, nadziewana pysznymi masami. Z orzechami, rodzynkami, pomarańczą...

Każdy z nas jakąś z nich preferuje. Czekolada jest chyba najpowszechniejszym wyrobem cukierniczym cieszącym się uznaniem w każdej grupie wiekowej.

12 kwietnia - Dzień Czekolady - wartości odżywcze czekolady

Fot. Fotolia

Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.

Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.

Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...

Witaminy:

  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki:

  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Inne ciekawe substancje:

  • Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
  • Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
  • Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
  • Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
  • Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
  • Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.

Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (13)
KOMENTARZE (13)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Ciekawy artykul... tylko szkoda ze autor pomija informacje, z czego czekolada jest zrobiona. Niby kazdy wie ze z z ziaren kakaowca, tylko prawie nikt nie wie, ze ziarna kakaowca nadaja sie do spozycia i maja duuuuuzo wiecej witamin i pierwiastkow niz koncowy tlusty i kaloryczny produkt - czekolada. Wyszczegolnienie witamin i pierwiastkow chetnie jest stosowane aby "usprawiedliwic" i zachecic do spozywania czekolady. Tylko jakos nikt nie informuje o tym, ze ponad 50% tych witamin i pierwiastkow jest niszczone podczas produkcji czekolady, glownie przez podgrzewanie skladnikow. Odkad sprobowalem surowych ziaren kakao, chetnie zrezygnowalem z czekolady. Aromat jest niesamowity, pelna zawartosc witamin. Naturalny suplement diety ;) "Produkt" oferowany do spozycia nazwa sie "Cacao Nibs" - sa to rozlupane surowe czasteczki ziarna kakaowca... polecam! :)
drdukan.de/5 lat temu
Ciekawy artykul... tylko szkoda ze autor pomija informacje, z czego czekolada jest zrobiona. Niby kazdy wie ze z z ziaren kakaowca, tylko prawie nikt nie wie, ze ziarna kakaowca nadaja sie do spozycia i maja duuuuuzo wiecej witamin i pierwiastkow niz koncowy tlusty i kaloryczny produkt - czekolada. Wyszczegolnienie witamin i pierwiastkow chetnie jest stosowane aby "usprawiedliwic" i zachecic do spozywania czekolady. Tylko jakos nikt nie informuje o tym, ze ponad 50% tych witamin i pierwiastkow jest niszczone podczas produkcji czekolady, glownie przez podgrzewanie skladnikow. Odkad sprobowalem surowych ziaren kakao, chetnie zrezygnowalem z czekolady. Aromat jest niesamowity, pelna zawartosc witamin. Naturalny suplement diety ;) "Produkt" oferowany do spozycia nazwa sie "Cacao Nibs" - sa to rozlupane surowe czasteczki ziarna kakaowca... polecam! :)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
ja tez mam urodziny 12 kwietnia
POKAŻ KOMENTARZE (13)