Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Ziemniaki pieczone z czosnkiem smakują doskonale solo lub jako dodatek!

DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki pieczone z czosnkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej
  • zioła do dekoracji
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz w bieżącej wodzie i ponacinaj w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Tak przygotowane ziemniaki polej delikatnie olejem, oprósz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką:  słodką i ostrą.
  2. Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Ułóż w nim ziemniaki. Nakryj arkuszem folii aluminiowej, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 40 min, delikatnie odwracając co jakiś czas. Następnie usuń folię aluminiową, ułóż ziemniaki nacięciami do góry i posyp resztą obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku. Naczynie wstaw do piekarnika na kolejne 10–15 minut. Udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, natką albo tymiankiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)