Zapiekanka z kapusty włoskiej i łososia

Pyszne danie obiadowe!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z kapusty włoskiej i łososia
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 małej kapusty włoskiej
  • 10 dag miękkiego masła
  • 60 dag filetu z łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 8 dag tartego sera żółtego (najlepiej ostrego)
  • 30 dag gęstej śmietany
  • jajko
  • 3 łyżeczki chrzanu
Łosoś z piekarnika - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę z kapusty i łososia!

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i podgotuj przez około 5 minut.
  2. Kapustę umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij głąb, pokrój na paseczki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę stołową masła, dodaj do niego pokrojoną kapustę i lekko przyrumień, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut).
  4. Łososia umyj, osącz, pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm, oprósz solą i pieprzem cytrynowym.
  5. Śmietanę zmieszaj z resztą masła, jajkiem i chrzanem.
  6. Dodaj ser i pokrojony w kostkę chleb, dopraw solą i pieprzem.
  7. Formę wysmaruj masłem i wyłóż ziemniakami.
  8. Posyp odrobiną sera.
  9. Na ziemniakach połóż kapustę. Na niej rozłóż łososia.
  10. Na wierzch wylej masę śmietanową i piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)