Przygotowanie 25 min * duszenie 5 min * 1 porcja – ok. 495 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 grube sznycle wieprzowe
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 4 filety z sardeli
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kaparów
- słoik (720 ml) mieszanki pikli
- sól
- pieprz
- biały chleb
Sposób wykonania:
- Mięso opłucz pod zimną wodą, osusz.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i na nim smaż sznycle z każdej strony 3–4 min. Wyjmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Umieść w piekarniku o temp. 50 st. C.
- W tłuszczu po smażeniu mięsa stop masło. Na nim usmaż 4 jajka sadzone.
- Na każdym sznyclu wieprzowym ułóż jajko. Udekoruj kaparami i anchois. Podawaj z chlebem i piklami.
Kulinarne inspiracje - forum >>