Sznycel holsztyński

Sznycel holsztyński fot. STOCKFOOD/FREE
Sznycel holsztyński to kawałek usmażonej, ale nie panierowanej wieprzowiny, przykrytej jajkiem sadzonym oraz udekorowanej kaparami i anchois
/ 10.06.2013 13:53
Sznycel holsztyński fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 25 min * duszenie 5 min * 1 porcja – ok. 495 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube sznycle wieprzowe
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 filety z sardeli 
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kaparów
  • słoik (720 ml) mieszanki pikli
  • sól
  • pieprz
  • biały chleb

Sposób wykonania:


  1. Mięso opłucz pod zimną wodą, osusz.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i na nim smaż sznycle z każdej strony 3–4 min. Wyjmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Umieść w piekarniku o temp. 50 st. C.
  3. W tłuszczu po smażeniu mięsa stop masło. Na nim usmaż 4 jajka sadzone.
  4. Na każdym sznyclu wieprzowym ułóż jajko. Udekoruj kaparami i anchois. Podawaj z chlebem i piklami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA