Przygotowanie 20 min
Smażenie ok. 5 min
Porcja 550 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 4 sznycle cielęce z udźca (po 20 dag)
- szczypta suszonej szałwii
- olej
- 20 dag masła
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
1. Miękkie masło utrzyj z oregano, rozmarynem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Z masła ziołowego uformuj wałeczek średnicy ok. 3–4 cm, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
2. Sznycle cielęce z udźca opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, delikatnie rozbij tłuczkiem na desce. Tak przygotowane mięso natrzyj solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszoną szałwią.
3. Na patelni rozgrzej 3–4 łyżki oleju, usmaż mięso na rumiano z obu stron. Podawaj z plasterkami schłodzonego masła oraz jarzynką z pomidorów podsmażonych z posiekaną cebulą i zielonym groszkiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Sznycle cielęce z masłem ziołowym
Sznycle możesz też przygotować w klasycznej panierce