Spróbuj, jeżeli jeszcze go nie jadłeś! 3 doskonałe przepisy na strogonow

Strogonow to klasyczne danie jednogarnkowe, które kochają wszyscy miłośnicy duszonej wołowiny – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Spróbuj, jeżeli jeszcze go nie jadłeś! 3 doskonałe przepisy na strogonow fot. Fotolia

Strogonow to danie kuchni rosyjskiej, które jest sycące i niezwykle aromatyczne. Przygotowywane na bazie pieczonej papryki, pomidorów i oczywiście dobrej jakości mięsa – wołowiny, kurczaka lub indyka. Zobacz, jak przygotować doskonałe danie jednogarnkowe!

Strogonow wołowy - przepis

Oto składniki na strogonow wołowy:

  • 200 g pieczarek
  • 500 g wołowiny
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 papryki czerwone
  • 3 średnie cebule
  • 100 ml wina
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej

Jak zrobić strogonow wołowy?

Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wołowinę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę opalamy na palniku i ściągamy zwęgloną skórkę. Przekładamy składniki do garnka i podsmażamy na oleju. Dodajemy wcześniej posiekaną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, mąkę i dolewamy wino. Dusimy całość przez godzinę do miękkości na małym ogniu pod przykrywką. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany strogonow możemy podawać z ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Strogonow z kurczaka - przepis

Oto składniki na strogonow z kurczaka:

  • 500 g kurczaka
  • 400 ml wody
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić strogonow z kurczaka?

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z oczyszczonymi pieczarkami. Do garnka dolewamy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Dusimy całość przez 45 minut do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane danie podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Strogonow drobiowy - przepis

Oto składniki na strogonow drobiowy z indyka:

  • 300 g udźca z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić strogonow drobiowy z indyka?

Udziec dokładnie oczyszczamy i kroimy na cienkie plastry. Przeciskamy czosnek przez praskę i siekamy drobno cebulę. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Tak przygotowany strogonow podajemy z kwaśną śmietaną i ryżem.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)