POLECAMY

Strogonow: przepis na tradycyjny boeuf strogonow i danie w formie zupy

Strogonow to jedno z najbardziej klasycznych dań, przyrządzanych z polędwicy. Jeśli chcesz przyrządzić prawdziwy boeuf strogonow, zobacz nasz przepis!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Strogonow: przepis na tradycyjny boeuf strogonow i danie w formie zupy fot. Fotolia

Strogonow (zwany również: stroganow) swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiemu generałowi, który nosił właśnie takie nazwisko. Pełna nazwa potrawy to boeuf strogonow (od francuskiego słowa "wołowina"), więc w tradycyjnej wersji to danie przygotowywane jest właśnie z mięsa wołowego. Przepis na strogonowa zakłada jednak różne wariacje - lubiany jest też strogonow wieprzowy, strogonow z kurczaka, zupa strogonow, a także gulasz strogonow.

Tradycyjny boeuf strogonow

Składniki na klasycznego strogonowa wołowego to:

  • 60 dag polędwicy wołowej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki smalcu,
  • łyżka mąki,
  • 2 cebule,
  • 150 ml bulionu (najlepiej wołowego),
  • łyżka musztardy,
  • 100 ml śmietanki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • papryka mielona,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić strogonowa? Polędwicę wołową oczyść z błon i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz i wysusz. Pokrój je drobno, przesmaż na łyżce masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła oraz smalcu. Do cebuli dodaj mięso wołowe, przesmaż. Nie zapominaj o mieszaniu. Oprósz mięso mąką, ponownie przesmaż. Boeuf strogonow podlej teraz gorącym bulionem. Dodaj musztardę, pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu zabiel strogonowa śmietanką, dopraw solą, papryką oraz pieprzem. Podduś jeszcze przez chwilę. Gotowego strogonowa z wołowiny warto serwować z pieczywem lub ziemniakami. Świetnie smakuje też z kaszą gryczaną. Strogonow (przepis oryginalny) jest naprawdę pyszny!

Chcesz przyrządzić strogonow wieprzowy, strogonow z indyka lub strogonow z kurczaka? Nic prostszego - w składnikach zamień po prostu rodzaj mięsa.

Zobacz więcej przepisów na dania z wołowiny

Zupa strogonow: przepis

Chcesz przyrządzić zupę strogonow? Oto składniki:

  • 2 kg polędwicy wołowej,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg pieczarek,
  • 1 kg papryki,
  • 1/2 kg ogórków kiszonych,
  • olej,
  • kość wołowa do bulionu,
  • chili,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • listki laurowe.

Do dużego garnka włóż kość wołową i zalej ją wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj powoli na niewielkim ogniu przez około 60 minut. Polędwicę pokrój w paski, posyp przyprawami i odstaw, aby przeszła smakiem. Najlepiej zostawić ją w lodówce na co najmniej 60 minut.

Na patelni rozgrzej olej, przesmaż posiekany czosnek. Pokrojone mięso podsmaż na oleju. Przesmażoną polędwicę dodaj do garnka z bulionem i kością. Cebulę obierz i posiekaj, przesmaż, dodaj do wywaru i mięsa. Pieczarki pokrój, podsmaż i również dodaj do bulionu. Paprykę pokrojoną w paski dodaj do garnka. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, chili, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą. Dodaj wody, gotuj na niewielkim ogniu, aż wołowina będzie zupełnie miękka. Pod koniec gotowania dodaj do zupy strogonow pokrojone ogórki kiszone.

Spodobał ci się nasz przepis na strogonow?

Zobacz więcej przepisów na obiad według redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
przepis na strogonow to mój numer jeden. uwielbiam z chlebkiem, ale czasem jem z kaszą