Rybne pulpeciki z sosem kaparowo-cytrynowym

Pulpeciki możesz też podać z sosem śmietanowym z dodatkiem koperku lub przecieru pomidorowego
/ 06.04.2011 11:47

Przygotowanie: 15 min
Duszenie: 15 min
Porcja (2 pulpety): 570 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 50 dag dorsza bez skóry
- 30 dag wędzonego łososia sałatkowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kremówki 30-proc.
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 pełne łyżki kaszy manny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz

Sos:
- 2 łyżki kaparów
- 10 dag masła
- sok i skórka z cytryny, pokrojona w cienkie słupki
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Dorsza bardzo drobno posiekaj. Łososia pokrój na małe kawałki. Obie ryby wymieszaj z jajkami zmiksowanymi z kremówką. Dodaj kaszę, koperek oraz sok z cytryny. Masę dopraw pieprzem, gałką i ew.  solą. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformuj  z masy 8 podłużnych pulpecików. Każdy owiń ciasno w folię spożywczą i gotuj 15 min we wrzątku, co jakiś czas obracając pulpety na drugą stronę.

2. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę i sok z cytryny. Smaż około 5 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i oprósz pieprzem. Pulpeciki rozwiń z folii, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA