Pierogi z jabłkami

Posyp je pachnącym cynamonem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 460 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • 40 dag mąki
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi z jabłkami!

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę.
  3. Zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, olej i szczyptę soli.
  4. Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
  5. Podziel je na 2-3 części.
  6. Każdą rozwałkuj na cienki placek.
  7. Szklanką wykrawaj z niego krążki.
  8. Na każdym połóż trochę jabłek wymieszanych z cukrem i cynamonem, zlep pierogi.
  9. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  10. Podawaj ze śmietaną.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)