Pieczona gicz cielęca

Z miodem pitnym i aromatycznymi przyprawami.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona gicz cielęca
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 małe gicze cielęce
  • szklanka miodu pitnego
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczoną gicz cielęcą!

  1. Gicze oczyść, umyj.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  3. Ostudź, włóż gicze, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia gicze wyjmij, osusz, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i skórką otartą z cytryny.
  5. Posmaruj 2 łyżkami stopionego masła.
  6. Żaroodporne naczynie wysmaruj resztą masła.
  7. Ułóż gicze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zarumień z obu stron.
  8. Podlej miodem pitnym, przykryj plasterkami cytryny i piecz dalej w temperaturze 160°C, aż mięso będzie miękkie (przez około godzinę).
  9. W czasie pieczenia często polewaj powstałym sosem.
  10. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj z ziemniakami.

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: cielęcinagicz
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)