Pampuchy z jagodami - przepis na parowańce

Inaczej nazywane parowańcami - prawdziwy hit lata!
Weronika Kwaśniak / 28.06.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pampuchy z jagodami - przepis na parowańce fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 25 dag jagód
  • masło i bułka tarta do polania
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pampuchy z jagodami!

  1. Mleko podgrzej, rozpuść drożdże, wsyp cukier i szczyptę soli.
  2. Odstaw, aby rozczyn zaczął pracować.
  3. Mąkę przesiej.
  4. Wbij jajka i dodaj roztopione masło.
  5. Wlej rozczyn i wyrób ciasto.
  6. Odstaw do wyrośnięcia.
  7. Jagody umyj i osącz.
  8. Ciasto podziel na porcje wielkości pączka.
  9. Do środka włóż po łyżeczce jagód i formuj kulki.
  10. Do dużego płaskiego garnka wlej trochę wody i zagotuj.
  11. Do garnka włóż wkładkę do gotowania na parze i ułóż na niej pampuchy. Jeśli nie masz odpowiedniej wkładki, napełnij garnek do połowy wodą i przykryj gazą.
  12. Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek z pampuchami miską o średnicy garnka.
  13. Gotuj przez mniej więcej 7 minut.
  14. Podawaj z przesmażoną na maśle bułką lub kwaśną śmietaną.

Zobacz więcej przepisów z jagodami:

Dania z jagodami - 30 przepisów
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Serowe placki z borówkami - przepis
Ciasto francuskie z budyniem i jagodami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA