Mielone kotlety drobiowe

Pomysł na pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mielone kotlety drobiowe
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego  
  • cebula
  • kawałek czerwonej papryki (łagodnej lub ostrej w zależności od upodobań)  
  • jajko  
  • szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia  
  • sól  
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mielone kotlety drobiowe!

  1. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij, dodaj do mięsa.
  2. Paprykę umyj, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa razem z jajkiem i połową tartej bułki.
  3. Wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj spore kule, spłaszczaj je, a następnie panieruj w tartej bułce.
  5. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
  6. Kładź na niego kotlety, smaż z obu stron na złoty kolor.
  7. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i trzymaj na niej kotlety jeszcze około 5 min.
  8. Kotlety zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i pozostaw na chwilę, by osączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Kotlety podawaj z ziemniakami z wody i np. duszoną kapustą.

Zobacz też nasze pomysły na dania z curry:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)