Kruche pierogi z mięsem

Pomysł na smaczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche pierogi z mięsem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki octu białego winnego
  • sól
Farsz:
  • 4 cebule, najlepiej szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag upieczonego schabu z dużą ilością czosnku
  • łyżka posiekanego tymianku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • jajko
  • słodka mielona papryka
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kruche pierogi z mięsem!

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Szalotki obierz, pokrój w cienkie plasterki, przesmaż na oleju.
  4. Dodaj drobno pokrojone mięso i tymianek, przesmaż.
  5. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Ostudź.
  6. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, nałóż farsz, zlep brzegi.
  7. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj jajkiem i piecz 25 minut w 180°C.
  9. Na 5 minut przed końcem pieczenia ranciki pierożków posmaruj jajkiem i posyp papryką.
  10. Ciepłe podawaj z sosem czosnkowym.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
jadłam kruche pierogi z mięsem podczas mojej podróży do Amazonii