Kruche pierogi z mięsem - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na smaczny obiad!
Weronika Kwaśniak / 02.09.2015 05:49
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche pierogi z mięsem - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki octu białego winnego
  • sól

Farsz:


  • 4 cebule, najlepiej szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag upieczonego schabu z dużą ilością czosnku
  • łyżka posiekanego tymianku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:


  • jajko
  • słodka mielona papryka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kruche pierogi z mięsem!

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Szalotki obierz, pokrój w cienkie plasterki, przesmaż na oleju.
  4. Dodaj drobno pokrojone mięso i tymianek, przesmaż.
  5. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Ostudź.
  6. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, nałóż farsz, zlep brzegi.
  7. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj jajkiem i piecz 25 minut w 180°C.
  9. Na 5 minut przed końcem pieczenia ranciki pierożków posmaruj jajkiem i posyp papryką.
  10. Ciepłe podawaj z sosem czosnkowym.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA