Kurczak z czosnkiem i ziołami - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 12.01.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z czosnkiem i ziołami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg kurczak
  • 4 główki czosnku
  • papryka mielona
  • tymianek
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka z czosnkiem i ziołami!

  1. Kurczaka umyj, natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
  2. Czosnek podziel na ząbki.
  3. Pięć ząbków obierz i pokrój na plasterki, resztę zostaw w łupinach.
  4. Obrane ząbki rozetrzyj z masłem i posmaruj kurczaka powstałą masą.
  5. Pozostałe ząbki czosnku włóż razem z gałązką rozmarynu do środka tuszki i zepnij.
  6. Kurczaka ułóż w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  8. Od czasu do czasu podlej - najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
  9. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy na smaczne dania:

DRUKUJ PRZEPIS