Wielkanoc w Grecji – zupełnie inne święta

Wielkanoc w Grecji.
Grecy obchodzą Wielkanoc na swój własny, wyjątkowy sposób. Święta zaczynają już w Sobotę Łazarza, która poprzedza Niedzielę Palmową. I to nie jedyna różnica! Zastanawialiście się może, jakie posiłki spożywają Grecy w Wielkanoc?
/ 21.03.2012 09:49
Wielkanoc w Grecji.

Przed świętami, w okresie Wielkiego Tygodnia, obowiązuje ścisły post. Religijni Grecy jedzą w tym czasie zazwyczaj chałwę, owoce morza, takie jak kalmary, ośmiornice lub taramasalatę – dip z mleczka dorsza. Co ciekawe, w Wielką Środę święci się oliwę lub oregano, ponieważ mieszkańcy Grecji wierzą, że mają one życiodajną moc.

Typową wielkanocną zupą jest magirica, którą gotuje się z baranich lub kozich podrobów z dodatkiem cytryny, kopru i cebuli . Podawany jest też świąteczny, słodki chleb zwany tsoureki, który w smaku przypomina znaną nam chałkę. Oprócz tradycyjnych dań na greckim stole można znaleźć ciasteczka, nazywane kulurakia, również podobne do polskich chałek. W niektórych domach często spotkamy ciasto nazywane zebrą, która nie różni się od tej jedzonej w Polsce.

Zobacz także: Regionalna Wielkanoc

Niedziela Wielkanocna – prawdziwa, grecka uczta

Nietypowym widokiem na ulicach Grecji są panowie, którzy sprzedają lub częstują kawałkami baraniny. Upieczony na rożnie baran to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Niektóre rodziny w Niedziele Wielkanocną urządzają palenisko obok swoich domów. I tam przyrządzają kokoreci – wątrobę baranią doprawioną przyprawami i upieczoną w jelitach. Jest to prawdziwy przysmak dla Greków, ale jedzony tylko w czasie Świąt Wielkanocnych.

Głównym daniem w Niedziele Wielkanocną jest duża porcja baraniny lub kozy z dodatkiem pieczonych w ziołach ziemniaków oraz ogromne ilości sałaty. Wcześniej podawane są przystawki, takie jak: ośmiornice, choriatiki, najróżniejsze rodzaje oliwek i ser feta pokrojony w duże kawałki, polany oliwą. Do tego mnóstwo białego lub czerwonego wina własnej produkcji, które można kupić prawie w każdym warzywniaku za około 2 euro za butelkę.

Mieszkańcy Grecji uwielbiają jeść w tawernach, jednak w okresie świąt swój czas spędzają jedząc i pojąc w domach ze swoja rodziną.

W greckiej tradycji pisanki farbuje się w Wielki Czwartek. Maluje się je tylko w kolorze czerwonym, ponieważ  symbolizuje to rodzące się życie. Wielkanocną zabawą jest tłuczenie jajek, a osoba, której udało się  pozostać z niestłuczoną  pisanką będzie miała szczęście przez cały rok.

Zobacz także: Jak Grecy spędzają Wielkanoc?

Redakcja poleca

REKLAMA