POLECAMY

Kuchnia azjatycka dla każdego: zobacz przepis na sajgonki

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Z naszą pomocą możesz przygotować je samodzielnie!

Kuchnia azjatycka dla każdego: zobacz przepis na sajgonki

Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sajgonki sprzedaje się dosłownie na każdym kroku, za grosze. W specjalistycznych sklepach z żywnością azjatycką lub sklepach internetowych można kupić suszone ciasto na sajgonki w formie płatów.

Jak zwijać sajgonki?

Po przygotowaniu farszu do sajgonek moczymy ciasto we wrzątku, nakładamy na środek placka farsz i zawijamy boki do środka, a następnie zwijamy - podobnie jak nasze gołąbki. Zamiast płatów ciasta można użyć liście kapusty pekińskiej, uprzednio zblanszowane we wrzątku.

Kiedy ruloniki wyschną, smażymy je krótko w głębokim tłuszczu, powinny się przypiec na złoty kolor. 

Jak zrobić sajgonki z nadzieniem krewetkowym?

Przepis na sajgonki z mięsem

Składniki na sajgonki:

  • 300 g wołowiny mielonej
  • 5 chińskich grzybów
  • 5 sporych pieczarek
  • 50 g makaronu sojowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki
  • garść świeżych kiełków sojowych
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • 1 ostra papryczka chilli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania sajgonek krok po kroku:

  1. Do wrzącej wody wrzucamy chińskie grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Następnie osuszamy je. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy w cienkie paseczki.
  2. Podsmażamy wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić.
  3. Marchewkę kroimy w słupki i podsuszamy ja na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej.
  4. Makaron sojowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzamy go i kroimy w kilkucentymetrowe paski.
  5. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodając 2 łyżki sosu sojowego, dodajemy żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Podsmażamy wszystko przez kilka minut na patelni.
  6. Zanim zaczniemy formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego należy zamoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmięknie możemy nałożyć farsz i zawijać podobnie jak tradycyjne gołąbki.
  7. Gdy obeschną, smażymy sajgonki z mięsem przez kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju. Można je podawać z sosem chili.

Jak zrobić nem-sajgonki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/2 tygodnie temu
myslę że te sajgonki moga byc ok. ale ogolnie od sajgonek z mięsem wolę takie z krewetkami
/rok temu
Bo Chińczycy jedzą sajgonki tylko na nowy rok nie są przekąska jak u nas
/3 lata temu
Jej jak czytam te przepisy to śmiać mi się chce..Prowadzilam swoją,chińsko-wietnamską knajpkę i mialam kucharza Vana z Tybetu..Jego przepis stosuję do dziś ale nic on się ma do tych śmiesznych przepisow..:P
POKAŻ KOMENTARZE (7)