Red Velvet Cake

Red Velvet Cake.
Red Velvet cake występuje niekiedy pod nazwą Waldorf Astoria Cake. Wywodzi się z kuchni amerykańskiej - tort prezentuje się wyśmienicie i jest przesłodki.
/ 27.09.2016 15:07
Red Velvet Cake.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • Łyżka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Szklanka oleju
  • Szklanka maślanki
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • Łyżka octu winnego
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 100g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 250g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g serka mascarpone

Zobacz także: Potrójnie czekoladowe brownie

Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sól, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, dodajemy też barwnik spożywczy. Mieszamy, Mokre składniki łączymy z suchymi mieszając widelcem. W małej miseczce mieszamy ocet z sodą, zacznie się pienić i wtedy szybko dodajemy do masy i mieszamy. Masę możemy podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch tortownicach, ja jednak całość wlałam do jednej tortownicy. Pamiętamy oczywiście o tym, żeby tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ja w jednej tortownicy piekłam ok 40 minut. W tym czasie robimy krem. Ubijamy mikserem miękkie masło stopniowo dosypując cukier puder. Dodajemy ekstrakt waniliowy i oba serki ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ostudzone ciasto przekładamy kremem (jeżeli było pieczone w jednej tortownicy, to wcześniej przecinamy je na dwa blaty), wierzch i boki również pokrywamy kremem. Ozdabiamy wg uznania.

Autor: Koper.

Redakcja poleca

REKLAMA