Pancakes na bazie mleka.

Pancakes na bazie mleka

Takie naleśniki bardzo często goszczą na stołach w amerykańskich domach. W zależności od regionu, naleśniki mogą być z różnymi dodatkami: dżemem, czekoladą, owocami, syropem a nawet z mięsem.
/ 08.08.2011 14:16
Pancakes na bazie mleka.

Składniki:

  • 50 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 70 g masła
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Roztrzepać jajka i dodać do mleka. Połączyć dokładnie w dużej misce z resztą składników,(np. elektryczną trzepaczką) na końcu dodając rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by ciasto lekko zaczęło rosnąć - powinny się zrobić pęcherzyki na powierzchni. Smażyć z obu stron na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu - odwracać delikatnie drewnianą łopatką. Z podanych proporcji wychodzi ok12-13 średniej wielkości puszystych naleśników. Podawać z syropem klonowym, miodem, lub inna słodka polewą.

Autor: Thegrooba.

Zobacz też inne przepisy: Kuchnia amerykańska

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13.02.2012 12:19
Apetyczne pancakes, z syropem klonowym - pycha!