Gruzińskie pierożki chinkali

Z mięsnym farszem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gruzińskie pierożki chinkali
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
Na farsz:
  • 15 dag baraniny
  • 15 dag wieprzowiny
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Na sos:
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić chinkali!

  1. Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób.
  3. Z mąki, jajka, wody i soli wyrób sprężyste ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie wałkuj placki o grubości około 2 mm.
  5. Z ciasta wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i zlepiaj, formując sakiewki.
  6. Sakiewki wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 8 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
  7. Podawaj z sosem jogurtowym.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
a jak zrobić chinkali wegetariaskie?