Domowy sorbet

Sorbet z gruszkek i cytryn.
Sorbet – orzeźwiający, mrożony deser na bazie kruszonego lodu i zmiksowanych owoców. Jest bardzo popularny w całych Włoszech, ale najlepsze powstają w domach sycylijskich.
/ 02.06.2009 15:05
Sorbet z gruszkek i cytryn.

Dodaje się do niego także soki owocowe, syropy, likiery lub wina. Można przybrać listkiem mięty.Mają tę przewagę nad lodami, że nie dodaje się do nich śmietany ani jaj, są więc mniej kaloryczne, a równie orzeźwiające w upalne dni.

Sorbetti można robić z rozmaitych owoców: cytryn, grapefruitów, pomarańczy, mandarynek, truskawek, malin, jagód, jeżyn, porzeczek, brzoskwiń, moreli, melonów, kiwi, mango. Można tworzyć własne kompozycje mieszając 2 smaki ulubionych owoców.

Zasada jest taka, że najpierw miksujemy w malakserze owoce wraz z odrobiną likieru, soku, aromatycznego alkoholu (np. Campari, Marsala) i startym kawałkiem skórki z cytryny lub pomarańczy. Możemy ograniczyć się tylko do owoców.

Z sorbetów powstaje granita – „woda lodowa” – napój na bazie kruszonego lodu.
Jeśli sporządzamy sorbet z owoców mających małe pestki, trzeba zmiksowane owoce przecisnąć przez sitko.

Następnie chłodzimy płyn w zamrażalniku (1/2 litra - około pół godziny), po czym znów krótko miksujemy. Wstawiamy z powrotem do zamrażalnika i powtarzamy procedurę po pół godzinie, powtarzamy czynność jeszcze 2 razy – gotowy sorbet powinien być gładki i gęsty.

Aby nie doprowadzić do zbytniego zmrożenia niektórzy wkładają miskę z sorbetem do większej miski osoloną wodą i kostkami lodu. Powoduje to, że sorbet nie zamrozi się „na kość”. Najłatwiej uzyskać sorbet używając maszynki do lodów, ale jej posiadanie nie jest konieczne.

Do sorbetu z soków owocowych, które nie tworzą gęstego miąższu można dodać kilka łyżek rozpuszczonej we wrzątku i wystudzonej żelatyny lub ubite na pianę białko z jednego jajka – a następnie zmiksować z sokiem owocowym. 

Im słodszy sorbet tym wolniej się będzie zamrażał.

Wyjmujemy go na 10 minut przed podaniem. Podajemy w uprzednio schłodzonych w lodówce naczyniach, żeby nie stopniał od razu. A oto propozycja sorbetu z gruszek i cytryn, zachęcam do eksperymentów z innymi owocami.

Po rozmrożeniu się sorbetu nie wolno go zamrażać powtórnie.

Przepis

Sorbet z gruszek i cytryn 

sok z 2 cytryn

4 gruszki

1 szklanka białego półsłodkiego wina musującego

starta skórka z połowy cytryny

4 łyżki cukru pudru

Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zmiksować z winem musującym, skórką otartą z połowy cytryny i sokiem cytrynowym. Sorbet przelać do miski i wstawić do zamrażalnika. Po pół godzinie wyjąć, zmiksować i wstawić powrotem. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Nakładać do uprzednio schłodzonych w zamrażarce pucharków.

Redakcja poleca

REKLAMA