Domowe wino ryżowe

Zrobienie domowego wina ryżowego jest łatwe i tanie. Ponieważ chińskie wino ryżowe jest w Polsce niedostępne warto spróbować samemu.

Wino powstające z ryżu jest mocniejsze od win owocowych, zawiera około 17% alkoholu. Nie należy dodawać do niego spirytusu, bo przerwie on proces fermentacji drożdży.

Można do niego dodać przyprawy z przepisu albo eksperymentować dodając goździki, pieprz, śliwki, kawałki jabłek, ziele angielskie, gałkę muszkatołową (ostrożnie), wanilię, goździki, cynamon, imbir a nawet zioła zielone typu tymianek czy bazylia. Oczywiście nie wszystkie na raz – trzeba się zdecydować na indywidualną kompozycję. Także ilości przypraw są sprawą gustu, zamieszczony tu przepis jest tylko bazą do dalszych prób.

Przy nastawianiu wina w gąsiorze trzeba przewidzieć także miejsce na ryż i rodzynki, czyli jeśli korzystamy z przepisu na 10 litrów wina, to musimy wziąć większy baniak, o pojemności co najmniej 15 litrów.

Zobacz także: Burzliwa historia piwa w Chinach

Wino ryżowe w zasadzie jest białe, ale można zabarwić go karmelem dla otrzymania bursztynowego koloru. Niektórzy dodają kurkumy, aby się wybarwiło na żółto.
Przepis na 10l mocnego wina ryżowego

Składniki:

7,5 l
2 kg ryżu
1,5kg
sok z 2 cytryn
30-50 dkg rodzynek
5 g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Syrop:

1,2 l wody
1,3 kg cukru

Cukier do dosładzania

Rodzynki płuczemy na sicie i zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 1 godzinę aby napęczniały. Następnie odcedzamy. Drożdże rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. W 7,5 l wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru. Ryż kilkakrotnie płuczemy na sicie. Na dno gąsiora dajemy ryż, rodzynki, zalewamy wodą z sokiem z cytryny i cukrem, rozrabiamy pożywkę wodą i dodajemy razem z rozrobionymi drożdżami. Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną (do rurki należy dodać odrobinę wody).

Po tygodniu dodajemy syrop z reszty wody 1,2 l i cukru 1,3 kg. Staramy się utrzymać wino w temperaturze 20 stopni. Od czasu do czasu mieszamy wino. Po 6 tygodniach odciągamy wężykiem wino do baniaczka 10 litrowego, rodzynki i ryż odsączamy na sicie i wyrzucamy, natomiast płyn wlewamy naczynia z winem.

Zobacz także: Jakie są tradycje picia alkoholu w Chinach?

Teraz możemy wino dosłodzić do smaku. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Kiedy na dnie utworzy się osad jeszcze raz zlewamy wino za pomocą rurki, żeby wino było klarowne. Możemy jeszcze raz go osłodzić. Wino będzie młode ale nadające się do spożycia, możemy dalej je zostawić do dalszego dojrzewania i klarowania.
Najlepsze wino udaje się po roku.

Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (11)
KOMENTARZE (11)
Sonia Lara/2 miesiące temu
Do wina ryżowego ryż musi być bardzo dokładnie płukany, aż do etapu,kiedy leci całkiem czysta woda.Inaczej będą wielkie problemy z jego sklarowaniem.Sprawdzone. Pić można już po 4-6 tygodniach,bo to jedno z najszybszych win,ale o wiele smaczniejsze jest po co najmniej pół roku.
~Mecenas/3 lata temu
Powiem tak : 4 tygodnie to jest szczyt szczytów czekania.
A tu Pani Dorota napisała ,cytuję:"rok", aż mnie zaćmiło na sekundę ;)
~kolega szarika/4 lata temu
nie nie byłem jeszcze internowany ,nie było jeszcze powodów,(chociaż mógłbym liczyć ....i się ....doczekać ze itak mogą mnie zhaltować,w imię pomyłki tzw. organów obecnej najjaśniejszejRP .objaśniam mam trochę oleju w tzw.miejscu tzn.znam prawo,poniekąd,i wiele sfer ludzkiego życia ,a boję się kupić .,np. wężyk igielitowy,z dostawą loco, bo po odebraniu ,mogę o 5 tej nad ranem ,mieć grupę antyterrorystyczną,( nie mówiąc o zakupie destyletora do wody)Dziwne to że tak łatwo mogę tu pisać i komp,ani razu się nie zaciął, pozdrowienia dla wszystkich ludzi dobrej woli!!!
POKAŻ KOMENTARZE (11)