Calzone z kurczakiem

Calzone z kurczakiem. fot. NIE UŻYWAĆ
Calzone z kurczakiem będzie smacznym daniem polecanym szczególnie dla lubiących nowości dzieci.
/ 27.09.2016 13:08
Calzone z kurczakiem. fot. NIE UŻYWAĆ

Składniki:

  •     Ciasto:
  •     450 g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka soli
  •     15 g świeżych drożdży
  •     2 łyżki oliwy
  •     250 ml letniego mleka

Farsz:

  •     podwójna pierś z kurczaka
  •     2 cebule, pokrojone w kostkę
  •     4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •     300g pokrojonych pieczarek
  •     puszka pomidorów
  •     bazylia, najlepiej świeża
  •     przyprawa do kurczaka
  •     sól,
  •     pieprz,
  •     oliwa
  •     30 dag żółtego sera

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn - rozpuszczamy drożdże w mleku, z dwoma łyżami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły chodzić. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy starannie gładkie ciasto, które przestanie lepić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy go przyprawą do kurczaka. Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy kurczaka i również go podsmażamy. Dodajemy do tego pokrojone na plasterki pieczarki i pomidory. Dusimy aż do odparowania wody. Na koniec doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz dodajemy bazylie. Odstawiamy farsz do ostygnięcia. W tym czasie bierzemy ciasto, zagniatamy je raz jeszcze i dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy . Nakładamy na połowę każdego koła farsz, zostawiając około centymetra od brzegu , abyśmy mogli skleić brzegi. Smarujemy ten brzeg wodą, przykrywamy farsz drugą połową każdego krążka i zlepiamy brzegi podobnie jak w pierogu. Każdy pieróg smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 minut.

Autor: Przejs.

Redakcja poleca

REKLAMA