Składniki:
- 30 dag piersi z indyka
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 średni ogórek (lub pół małej cukinii)
- garstka fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 1/2 białej części pora
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- przyprawa do zup i sosów w płynie
- szczypta cukru
- pieprz mielony
- papryka mielona
- 3 szklanki wody
- przyprawa kolorowe zioła ogrodowe
- przyprawa czerwona czubrica
- 1 kostka bulionu Rosół z indyka z warzywami
Sposób przygotowania:
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z odrobiną przypraw. Rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na rumiano mięso. Obrane warzywa umyć i pokroić w następujący sposób: ziemniaki w grubą kostkę, marchew w talarki, cebulę w drobną kosteczkę, por w pół plasterki, fasolkę na 3 kawałki, paprykę w paski, pomidora w grubą kostkę, ogórka w plasterki. Przełożyć składniki do garnka i zalać wodą. Wsypać łyżeczkę czerwonej czubricy i dodać kostkę bulionową. Wlać pozostały olej. Gotować przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny na małym gazie. Objętość potrawy powinna się zmniejszyć o połowę. Gotową potrawę doprawić koncentratem, przyprawami, szczyptą cukru. Podawać w miseczkach, na wierzch posypać zieleninę. Potrawa powinna być pikantna.
Autor: Babciagramolka.