Bułgarski giuwecz z indykiem.

Giuwecz z indykiem

Bułgarski giuwecz z indykiem - danie o tajemniczo brzmiącej nazwie. Jest jednak dużo prostsze w przygotowaniu niż się to wydaje. Warto spróbować tego przysmaku bułgarskiej kuchni.
/ 26.09.2016 16:11
Bułgarski giuwecz z indykiem.

Składniki:

  • 30 dag piersi z indyka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni ogórek (lub pół małej cukinii)
  • garstka fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów w płynie
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 3 szklanki wody
  • przyprawa kolorowe zioła ogrodowe
  • przyprawa czerwona czubrica
  • 1 kostka bulionu Rosół z indyka z warzywami

Sposób przygotowania:

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z odrobiną przypraw. Rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na rumiano mięso. Obrane warzywa umyć i pokroić w następujący sposób: ziemniaki w grubą kostkę, marchew w talarki, cebulę w drobną kosteczkę, por w pół plasterki, fasolkę na 3 kawałki, paprykę w paski, pomidora w grubą kostkę, ogórka w plasterki. Przełożyć składniki do garnka i zalać wodą. Wsypać łyżeczkę czerwonej czubricy i dodać kostkę bulionową. Wlać pozostały olej. Gotować przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny na małym gazie. Objętość potrawy powinna się zmniejszyć o połowę. Gotową potrawę doprawić koncentratem, przyprawami, szczyptą cukru. Podawać w miseczkach, na wierzch posypać zieleninę. Potrawa powinna być pikantna.

Autor: Babciagramolka.